Rukis

 
 
Rukis on toiduteravili, mille ülejäägid söödetakse loomadele. Odra ja nisuga võrreldes on ta halvemini söödav ja raskemini seeditav, seedimisel tekitab gaase. Rukis sisaldab spetsiaalset toimeainet – 5-alküülresortsinooli. Arvatakse, et just selletõttu on rukis halvemini söödav ja põhjustab mõnikord kõhulahtisust. Rukis sisaldab ka pentosaane (arabinoos, ksüloos), mis seedeensüümide toimel ei lõhustu ega ole seega ka toitaineks.
 
Rukkis on proteiini vähem kui nisus (kuivaines 10…11%). Paljasteralisena on rukkis vähe ka toorkiudu (kuivaines 2,5…3%), seetõttu on tema energeetiline toiteväärtus suurem kui kaeral. Üks kilogramm kuivainet annab veistele söötes 13,5, sigadele söötes 15,5 MJ metaboliseeruvat energiat.

Rukis