Rukis
Rukis on
toiduteravili, mille ülejäägid söödetakse loomadele. Odra ja nisuga
võrreldes on ta halvemini söödav ja raskemini seeditav, seedimisel
tekitab gaase. Rukis sisaldab spetsiaalset toimeainet –
5-alküülresortsinooli. Arvatakse, et just selletõttu on rukis halvemini
söödav ja põhjustab mõnikord kõhulahtisust. Rukis sisaldab ka
pentosaane (arabinoos, ksüloos), mis seedeensüümide toimel ei lõhustu
ega ole seega ka toitaineks.
Rukkis on proteiini
vähem kui nisus (kuivaines 10…11%). Paljasteralisena on rukkis vähe ka
toorkiudu (kuivaines 2,5…3%), seetõttu on tema energeetiline
toiteväärtus suurem kui kaeral. Üks kilogramm kuivainet annab veistele
söötes 13,5, sigadele söötes 15,5 MJ metaboliseeruvat energiat.
Rukis