Konservvili

 
 
Teravilja kuivatamise kõrval on hakatud niisket vilja säilitama ka konseveerimisega. Konservantideks on tavaliselt nii orgaanilised happed (propioon- ja sipelghape) kui ka ammooniumkarbonaat. Ammooniumkarbonaadi ja karbamiidi puhul on konservivaks aineks neis ühendites tekkiv süsinikdioksiid ja ammoniaak, mis takistavad mikroobide arengut, inhibeerivad (pärsivad) ensüümide aktiivsust ja inaktiveerivad mükotoksiine, millega välditakse vilja riknemine ning kvaliteedi halvenemine.
 
Teraviljade konserveerimisel hingamistegevuse lakkamisel terades on toitainete kaod väikesed. Katsetest on selgunud, et konservvilja kuivaine toiteväärtus on kuivatatud vilja toiteväärtusest suurem. Seda saab seletada sellega, et osa ammoniaagist liitub teravilja süsivesikutega, mille tagajärjel tõuseb konservvilja proteiinisisaldus. Järelikult saab sel teel teravilja proteiinisisaldust suurendada.