Mugul- ja juurvili

 

Mugulviljade juures kasutatakse loomasöödaks mulla sees kasvavaid mugulaid. Meil söödetakse loomadele põhiliselt kartulit, teistes maades ka maapirni ja troopikas kasvava kassaavapõõsa juurmugulatest saadavat manioki- ehk tapiokijahu.
 
Manioki- ehk tapiokijahu valmistamiseks kassaavapõõsa juurmugulaid töödeldakse (pestakse, kooritakse, peenestatakse) ja kuivatatakse. Saadud jahu sisaldab üle 90% on tärklist.
 
Mugulviljad on proteiini- ja toorkiuvaesed, kuidas neis on palju sahhariide. Mäletsejalistele söödetakse mugulvilju toorelt, mittemäletsejalistele enamasti aurutatult.
 
Juurviljade juures kasutatakse söödana nii pealseid kui ka maa sees kasvavaid juuri. Meil tuntud ja aegade jooksul kasvatatud juurviljaliike on kuus: naeris, söödapeet, suhkrupeet, poolsuhkrupeet, söödakaalikas ja porgand. Juurviljade kasvatamine on töömahukas, sellepärast on nende kasutamisest loobutud, või kasutatakse neid vähesel määral.
 
Juurviljapealsete toiteväärtus on kõrge - neis leidub rohkesti proteiini, süsivesikuid ja mineralelemente ning vähe toorkiudu. Kõik juurviljapealsed sisaldavad rohkesti orgaanilisi happeid.

 

 

Kassaavapõõsas

http://www.foodlink.nl/manufacturing/pellet_snacks/6


Tapiokijahu graanulid