Mugul- ja juurvili
Mugulviljade juures kasutatakse loomasöödaks mulla sees kasvavaid mugulaid. Meil söödetakse loomadele põhiliselt kartulit, teistes maades ka maapirni ja
troopikas kasvava kassaavapõõsa juurmugulatest saadavat manioki- ehk tapiokijahu.
Manioki- ehk tapiokijahu valmistamiseks kassaavapõõsa juurmugulaid töödeldakse (pestakse, kooritakse, peenestatakse) ja kuivatatakse. Saadud jahu sisaldab üle 90% on tärklist.
Mugulviljad on proteiini- ja toorkiuvaesed, kuidas neis on
palju sahhariide. Mäletsejalistele söödetakse mugulvilju toorelt,
mittemäletsejalistele enamasti aurutatult.
Juurviljade juures
kasutatakse söödana nii pealseid kui ka maa sees kasvavaid juuri. Meil
tuntud ja aegade jooksul kasvatatud juurviljaliike on kuus: naeris,
söödapeet, suhkrupeet, poolsuhkrupeet, söödakaalikas ja porgand.
Juurviljade kasvatamine on töömahukas, sellepärast on nende
kasutamisest loobutud, või kasutatakse neid vähesel määral.
Juurviljapealsete
toiteväärtus on kõrge - neis leidub rohkesti proteiini, süsivesikuid ja
mineralelemente ning vähe toorkiudu. Kõik juurviljapealsed sisaldavad
rohkesti orgaanilisi happeid.
Kassaavapõõsas
http://www.foodlink.nl/manufacturing/pellet_snacks/6
Tapiokijahu graanulid