Teraviljad

 
 
Suhteliselt kontsentreeritud söödana sisaldavad teraviljad massiühiku kohta rohkesti energiat, Ühest kilogrammist teravilja kuivainest saavad veised 12…14, sead 13…16 MJ metaboliseeruvat energiat.
 
 
Teraviljade põhitoitaine on süsivesikud, millest valdava osa moodustab tärklis. Kõige rohkem on tärklist maisis (70%) ja kõige vähem kaeras (45%). Odras, rukkis, nisus on tärklist 55…65%. Süsivesikutest leidub teraviljades peale tärklise veel toorkiudu. Toorkiud, mille põhiaineks on tselluloos, sisaldub sõkaldes, seemne- ja viljakestades ning rakukestaaines. Rohkem on toorkiudu sõkaldega teraviljades (kaeras 11…12%, odras 5…6%), sõkaldeta teraviljades (nisu, rukis, mais, tritikale) on seda vaid 2,5…3%. Suhkruid on teraviljades vähe, 2 (kaeras) kuni 5% (rukkis). Kasvu alustamiseks vajalikku suhkrut on kõige rohkem idudes (kuni 20% kuivaines).

Teraviljade proteiinisisaldus on keskmiselt väiksem, kui see peaks olema enamike loomade söödaratsioonis. Proteiinisisaldus sõltub liigist, sordist ja ka väetamisest. Teraviljades sisalduv proteiin on puuduliku aminohappelise koostisega. Vähe on selles kriitilisi aminohappeid – lüsiini, metioniini ja tsüstiini. Neid aminohappeid tuleb sageli sigadele ja lindudele loomsete söötade näol või sünteetiliste preparaatidena juurde anda. Tuhka on teraviljades vähem kui taime vegetatiivosades, harilikult 2…3% kuivaines. Rohkesti on tuhas fosforit (kuivaines 3,5…4 g/kg), kaltsiumi aga suhteliselt vähe (kuivaines 0,5…1 g/kg). Sõkalde tuhas on rohkesti räni. Terades leidub ka kõiki mikroelemente, kuid vähemal määral kui vegetatiivosades. Rohkesti on teraviljades B-rühma vitamiine (B1-, B2-, PP-vitamiini), vähem E-vitamiini. C-vitamiin tekib terade idanemisel. Seejuures on sõklad ja vilja- ning seemnekestad märksa vitamiinirikkamad kui endosperm. Rasva on teraviljades vähe nagu enamuses teisteski taimsetes söötades.