Nisukliid

 
 
Nisukliisid saadakse nisupüüli ja tangude valmistamisel. Kliid sisaldavad rohkem proteiini ja rasva kui nisuterad. See on tingitud sellest, et tera kestade all on proteiinirikas kiht, mis püüli tegemisel satub kliide hulka. Nisukliide kuivaines on 16…17% proteiini, toorkiudu aga 3 kuni 4 korda rohkem kui terades. Kliidesse jääb ka suurem osa nisuterades leiduvast fosforist (terades 3,8 g/kg, kliides 11 g/kg). Ka enamus B-rühma vitamiinidest ja rasvast läheb üle nisukliidesse. Ka toorrasva on kliides rohkem kui terades (kliides 4,3%, terades 2,6%). Eristatakse peen- ja jämekliisid.

Peenkliid on kõrgema kvaliteediga püülisortide ning tangude valmistamisel tekkiv sõelumisjääk, mis koosnevad peenikestest kestaosadest ning nende külge jäänud teratuuma osadest. Peenkliisid saadakse 5…6 korda vähem kui jämekliisid. Jämekliid on toorkiurikkamad, peenkliid aga proteiinirikkamad ja seetõttu toitvamad.

Nisukliid