Kaunviljad
Kaunviljad on taimsed
proteiinisöödad. Nendes on 2…2,5 korda rohkem proteiini kui
teraviljades (kuivaines 25…30%). Nad sisaldavad küllaldaselt lüsiini
(kuivaines 17…18 g/kg mida on neli korda rohkem kui odrajahus),
rahuldavalt metioniini (kuivaines 2,0…2,5 g/kg) ja trüptofaani
(kuivaines 2,3…2,8 g/kg). Umbes 10…15% kaunviljade proteiinist on
mittevalguline, mille moodustavad vabad aminohapped ja amiidid.
Rasva on kaunviljades
vähe (kuivaines 1,5%), rohkem leidub seda lupiinis (kuivaines 8%).
Vaatamata suurele proteiinisisaldusele on enamikes kaunviljades
põhiliseks varuaineks tärklis. Oas, hernes ja vikis moodustab tärklis
ligi poole kuivainest, samas sojaoas ja lupiinis tärklis peaaegu
puudub. Tärklise kõrval on kaunviljades ka teatav hulk suhkruid,
milledest domineerib sahharoos, monosahhariide (fruktoosi ja glükoosi)
on vähe. Toorkiudu, millest põhilise osa moodustab tselluloos, leidub
kaunviljade kuivaines 6...8%. Kaltsiumi on kaunviljades nagu
teraviljadeski suhteliselt vähe (kuivaines ~1,5 g/kg). Põhilise osa
toortuhast moodustab kaalium ja fosfor. Kaaliumi sisaldavad kaunviljad
ligi pool rohkem kui teraviljad (kuivaines 11…12 g/kg). Ka fosforit on
kaunviljade veidi rohkem (4,5 g/kg).