Rapsiseemned, -koogid ja -srotid

 
 
Raps on põhjamaades kasvatatav õlikultuur. Rapsiseemned sisaldavad 40…45% taimeõli ja ligikaudu 22…23% proteiini. Kõrge rasvasisalduse tõttu on nende metaboliseeruva energia sisaldus suur: veistele söötes annab üks kilogramm kuivainet 19 MJ, sigadele söötes kuni 20 MJ metaboliseeruvat energiat. Rapsijahu on tülikas valmistada, sest suur rasvasisaldus takistab seemnete purunemist. Parem on neid jahvatada koos teraviljaga.

Õli eraldamisel seemnetest saadakse rapsikook ja rapsisrott. Värskelt on nad terava lõhnaga kollakad või kollakasrohelised ja sisaldavad 34…38% proteiini ning 12…14% toorkiudu. Sroti kuivaines on energiat keskmiselt 12 MJ/kg, koogi energiasisaldus (13…15 MJ) sõltub suuresti aga kooki jäänud rasva sisaldusest. Rohkesti on rapsikoogis ja -srotis kaltsiumi (8 g/kg kuivaines) ja fosforit (11 g/kg kuivaines), suhteliselt palju ka mangaani (70…75 mg/kg kuivaines) ja tsinki (60…70 mg/kg kuivaines).

Rapsiseemned

Rapsisrott

Külmpressimisel saadud rapsikook

Kuumtöötlemisel saadud rapsikook