Rapsiseemned, -koogid ja -srotid
Raps on põhjamaades
kasvatatav õlikultuur. Rapsiseemned sisaldavad 40…45% taimeõli ja
ligikaudu 22…23% proteiini. Kõrge rasvasisalduse tõttu on nende
metaboliseeruva energia sisaldus suur: veistele söötes annab üks
kilogramm kuivainet 19 MJ, sigadele söötes kuni 20 MJ metaboliseeruvat
energiat. Rapsijahu on tülikas valmistada, sest suur rasvasisaldus
takistab seemnete purunemist. Parem on neid jahvatada koos teraviljaga.
Õli eraldamisel seemnetest saadakse rapsikook ja rapsisrott. Värskelt on nad terava lõhnaga kollakad või kollakasrohelised ja sisaldavad 34…38% proteiini ning 12…14% toorkiudu. Sroti kuivaines on energiat keskmiselt 12 MJ/kg, koogi energiasisaldus (13…15 MJ) sõltub suuresti aga kooki jäänud rasva sisaldusest. Rohkesti on rapsikoogis ja -srotis kaltsiumi (8 g/kg kuivaines) ja fosforit (11 g/kg kuivaines), suhteliselt palju ka mangaani (70…75 mg/kg kuivaines) ja tsinki (60…70 mg/kg kuivaines).
Rapsiseemned
Rapsisrott
Külmpressimisel saadud rapsikook
Kuumtöötlemisel saadud rapsikook