Päevalilleseemned, -koogid ja srotid

 
 
Päevalill on tuntud õlikultuur. Tema seemned on kaetud paksu halli kestaga, mis moodustavad ligikaudu 45% seemnete massist. Selletõttu on nad toorkiurikkad (25% kuivaines). Koorimata päevalilleseemnete kuivaines on keskmiselt 19% proteiini, 30% toorrasva.
 
Söödana kasutatakse õlitööstuse jääkprodukte - kooki ja srotti, mida valmistatakse koorimata, poolkooritud ja kooritud seemnetest. Koorimata teradest saadud koogi ja sroti toiteväärtus on liiga suurte kestaosiste tõttu väike. Kõige väärtuslikumad on kooritud seemnetest saadud kook ja srott. Koorimata seemnetest valmistatud koogis ja srotis on toorkiudu 30…40%, proteiini ainult 23…26%. Kooritud seemnetest valmistatud päevalillekoogis ja -srotis on 43…45% proteiini. Kooritud või osaliselt kooritud seemnetest valmistatud kook ja srott annab ka rohkem energiat kui koorimata seemnetest (koorimata seemnetest saadud sroti kuivaines 7 MJ/kg, kooritud seemnetes saadud srotis 10…12 MJ/kg).

Päevalillekook

Päevalillesrott