Päevalilleseemned, -koogid ja srotid
Päevalill on tuntud
õlikultuur. Tema seemned on kaetud paksu halli kestaga, mis moodustavad
ligikaudu 45% seemnete massist. Selletõttu on nad toorkiurikkad (25%
kuivaines). Koorimata päevalilleseemnete kuivaines on keskmiselt 19%
proteiini, 30% toorrasva.
Söödana kasutatakse
õlitööstuse jääkprodukte - kooki ja srotti, mida valmistatakse
koorimata, poolkooritud ja kooritud seemnetest. Koorimata teradest
saadud koogi ja sroti toiteväärtus on liiga suurte kestaosiste tõttu
väike. Kõige väärtuslikumad on kooritud seemnetest saadud kook ja
srott. Koorimata seemnetest valmistatud koogis ja srotis on toorkiudu
30…40%, proteiini ainult 23…26%. Kooritud seemnetest valmistatud
päevalillekoogis ja -srotis on 43…45% proteiini. Kooritud või osaliselt
kooritud seemnetest valmistatud kook ja srott annab ka rohkem energiat
kui koorimata seemnetest (koorimata seemnetest saadud sroti kuivaines 7
MJ/kg, kooritud seemnetes saadud srotis 10…12 MJ/kg).
Päevalillekook
Päevalillesrott