Praak
Praak on etanooli
valmistamise destillatsiooni jääk. Etanooli toodetakse teraviljast kahe
erineva tehnoloogia - kuivtöötlemise ja märgtöötlemise - järgi.
Teravilja
kuivtöötlemisel (kuivalt jahvatamine) saadavat kogu
destillatsioonijääki ehk praaka (sisaldab 10…15% kuivainet) nimetatakse
inglise keelest tuletatud lühendiga DWGS (distillers wet grain with
solubles). Praaga kuivatamisel saadakse DDGS (dried distillers grains
with solubles). Kuivatatud praaka saadakse 30…40% algsest terade
massist.
Praaga kuivaine on väärtuslik, proteiini, toorrasva ja toorkiu
kontsentratsioon on seal 2…3 korda suurem kui terades. Nii on
maisipraaga kuivaines keskmiselt 27% proteiini, terades ainult 9%. Ka
toorrasv jääb terade kuivtöötlemisel praaka alles (maisipraaga
kuivaines 7…10%, nisupraaga kuivaines 5…8%). Rohke seeduva toorkiu- ja
mõõdukas toorrasvasisaldus teevad sellest destillatsiooni
kõrvalproduktist energiarikka sööd. Üks kilogramm praaga kuivainet
annab 10…11 MJ metaboliseeruvat energiat.
Praak
http://www.arizonagrain.com/index.cfm?show=10&mid=18
Kuivatatud praak
http://www.ferm-solutions.net/8.html