Praak

 
 
Praak on etanooli valmistamise destillatsiooni jääk. Etanooli toodetakse teraviljast kahe erineva tehnoloogia - kuivtöötlemise ja märgtöötlemise - järgi.
 
Teravilja kuivtöötlemisel (kuivalt jahvatamine) saadavat kogu destillatsioonijääki ehk praaka (sisaldab 10…15% kuivainet) nimetatakse inglise keelest tuletatud lühendiga DWGS (distillers wet grain with solubles). Praaga kuivatamisel saadakse DDGS (dried distillers grains with solubles). Kuivatatud praaka saadakse 30…40% algsest terade massist.
 
Praaga kuivaine on väärtuslik, proteiini, toorrasva ja toorkiu kontsentratsioon on seal 2…3 korda suurem kui terades. Nii on maisipraaga kuivaines keskmiselt 27% proteiini, terades ainult 9%. Ka toorrasv jääb terade kuivtöötlemisel praaka alles (maisipraaga kuivaines 7…10%, nisupraaga kuivaines 5…8%). Rohke seeduva toorkiu- ja mõõdukas toorrasvasisaldus teevad sellest destillatsiooni kõrvalproduktist energiarikka sööd. Üks kilogramm praaga kuivainet annab 10…11 MJ metaboliseeruvat energiat.

Praak

http://www.arizonagrain.com/index.cfm?show=10&mid=18

 

Kuivatatud praak

http://www.ferm-solutions.net/8.html