Õlleraba

 
 
Õlleraba on õllevalmistamise kõrvalsaadus. Õlle valmistamiseks kasutatakse linnaseid. Nendele kuuma vee lisamisel saadakse pruunikas virre. Linnastes sisalduva alfa-amülaasi toimel hüdrolüüsub suur osa tärklisest maltoosiks, maltotrioosiks ja dekstriiniks. Kui tärklise hüdrolüüs on toimunud, eraldatakse virre põhja jäänud paksemast osast. Järelejäänud paks mass ongi õlleraba mis koosneb teraosistest: kestadest, endospermist, tärkliserikka koe jääkidest ja veest.
 
Kuivainet on õllerabas keskmiselt 20%, millest neljandiku (23%) moodustab proteiin. Seega on õlleraba proteiinirikas sööt. Toorkiudu leidub õllerabas rohkem kui teraviljas (kuivaines 17%), kõige rohkem on aga lämmastikuvabu ekstraktiivaineid, samuti ka käärimata jäänud tärklist ja suhkruid. Õlleraba väärtust tõstavad paljud käärimissaadused, peamiselt B-rühma vitamiinid. Üks kilogramm õlleraba kuivainet annab mäletsejalistele söötes 10,8 MJ metaboliseeruvat energiat. Õlleraba söödetakse peamiselt veistele.
 
Vesise söödana rikneb kiiresti. Õlleraba ka kuivatatakse ning seda saab lisada segasöötadesse.

Õlleraba

http://www.jamesandson.com.au/index.php?p=16&t=Brewers%20Grain