Õlleraba
Õlleraba on
õllevalmistamise kõrvalsaadus. Õlle valmistamiseks kasutatakse
linnaseid. Nendele kuuma vee lisamisel saadakse pruunikas virre.
Linnastes sisalduva alfa-amülaasi toimel hüdrolüüsub suur osa
tärklisest maltoosiks, maltotrioosiks ja dekstriiniks. Kui tärklise
hüdrolüüs on toimunud, eraldatakse virre põhja jäänud paksemast osast.
Järelejäänud paks mass ongi õlleraba mis koosneb teraosistest:
kestadest, endospermist, tärkliserikka koe jääkidest ja veest.
Kuivainet on õllerabas keskmiselt 20%, millest neljandiku (23%)
moodustab proteiin. Seega on õlleraba proteiinirikas sööt. Toorkiudu
leidub õllerabas rohkem kui teraviljas (kuivaines 17%), kõige rohkem on
aga lämmastikuvabu ekstraktiivaineid, samuti ka käärimata jäänud
tärklist ja suhkruid. Õlleraba väärtust tõstavad paljud
käärimissaadused, peamiselt B-rühma vitamiinid. Üks kilogramm õlleraba
kuivainet annab mäletsejalistele söötes 10,8 MJ metaboliseeruvat
energiat. Õlleraba söödetakse peamiselt veistele.
Õlleraba
http://www.jamesandson.com.au/index.php?p=16&t=Brewers%20Grain