Täispiim
Täispiim on
kallis sööt ja seda kasutatakse söödaks ainult vasikatele. Lehmapiima
kuivainest moodustab rasv 30% ja valk 26%, seega piim on energia- ja
proteiinirikas sööt.
Täispiima
säästmiseks kasutatakse laialdaselt täispiimaasendajat. Tööstuslikult
toodetud piimaasendaja on kuiv pulbriline saadus. Seda valmistatakse
lõssipulbrist, millele lisatakse hüdrogeenitud taimeõli või rasva ja
vitamiine. Temas on 22…25% proteiini ja ligikaudu 20 MJ
metaboliseeruvat energiat. Vasikatele andes lahustatakse pulber soojas
vees ja saadakse täispiima asendav jook. Proteiini- ja energiarikka
söödana kuulub ta ka põrsaste ja vasikate startersööda koostisse.
Erinevate emasloomade piima koostis (naturaalses piimas)
 
| 
			 
			Koostis  | 
			
			 
			Ühik  | 
			
			 
			Lehmapiim  | 
			
			 
			Emisepiim  | 
			
			 
			Märapiim  | 
			
			 
			Utepiim  | 
		
| 
			 
			Kuivaine  | 
			
			 
			%  | 
			
			 
			12,5  | 
			
			 
			18,0  | 
			
			 
			11,5  | 
			
			 
			18,6  | 
		
| 
			 
			Valk  | 
			
			 
			%  | 
			
			 
			3,3  | 
			
			 
			5,9  | 
			
			 
			2,4  | 
			
			 
			6,0  | 
		
| 
			 
			Rasv  | 
			
			 
			%  | 
			
			 
			3,8  | 
			
			 
			5,8  | 
			
			 
			1,8  | 
			
			 
			7,5  | 
		
| 
			 
			Laktoos  | 
			
			 
			%  | 
			
			 
			4,7  | 
			
			 
			5,3  | 
			
			 
			7,0  | 
			
			 
			4,3  | 
		
| 
			 
			Kaltsium  | 
			
			 
			g/kg  | 
			
			 
			1,3  | 
			
			 
			2,1  | 
			
			 
			0,4  | 
			
			 
			2,0  | 
		
| 
			 
			Fosfor  | 
			
			 
			g/kg  | 
			
			 
			0,9  | 
			
			 
			1,5  | 
			
			 
			0,4  | 
			
			 
			1,5  | 
		
| 
			 
			Energia  | 
			
			 
			MJ/kg  | 
			
			 
			3,14  | 
			
			 
			4,6  | 
			
			 
			2,5  | 
			
			 
			4,6  |