Täispiim

 
 
Täispiim on kallis sööt ja seda kasutatakse söödaks ainult vasikatele. Lehmapiima kuivainest moodustab rasv 30% ja valk 26%, seega piim on energia- ja proteiinirikas sööt.
 
Täispiima säästmiseks kasutatakse laialdaselt täispiimaasendajat. Tööstuslikult toodetud piimaasendaja on kuiv pulbriline saadus. Seda valmistatakse lõssipulbrist, millele lisatakse hüdrogeenitud taimeõli või rasva ja vitamiine. Temas on 22…25% proteiini ja ligikaudu 20 MJ metaboliseeruvat energiat. Vasikatele andes lahustatakse pulber soojas vees ja saadakse täispiima asendav jook. Proteiini- ja energiarikka söödana kuulub ta ka põrsaste ja vasikate startersööda koostisse.

Erinevate emasloomade piima koostis (naturaalses piimas)
 

Koostis

Ühik

Lehmapiim

Emisepiim

Märapiim

Utepiim

Kuivaine

%

12,5

18,0

11,5

18,6

Valk

%

3,3

5,9

2,4

6,0

Rasv

%

3,8

5,8

1,8

7,5

Laktoos

%

4,7

5,3

7,0

4,3

Kaltsium

g/kg

1,3

2,1

0,4

2,0

Fosfor

g/kg

0,9

1,5

0,4

1,5

Energia

MJ/kg

3,14

4,6

2,5

4,6