Täispiim
Täispiim on
kallis sööt ja seda kasutatakse söödaks ainult vasikatele. Lehmapiima
kuivainest moodustab rasv 30% ja valk 26%, seega piim on energia- ja
proteiinirikas sööt.
Täispiima
säästmiseks kasutatakse laialdaselt täispiimaasendajat. Tööstuslikult
toodetud piimaasendaja on kuiv pulbriline saadus. Seda valmistatakse
lõssipulbrist, millele lisatakse hüdrogeenitud taimeõli või rasva ja
vitamiine. Temas on 22…25% proteiini ja ligikaudu 20 MJ
metaboliseeruvat energiat. Vasikatele andes lahustatakse pulber soojas
vees ja saadakse täispiima asendav jook. Proteiini- ja energiarikka
söödana kuulub ta ka põrsaste ja vasikate startersööda koostisse.
Erinevate emasloomade piima koostis (naturaalses piimas)
Koostis |
Ühik |
Lehmapiim |
Emisepiim |
Märapiim |
Utepiim |
Kuivaine |
% |
12,5 |
18,0 |
11,5 |
18,6 |
Valk |
% |
3,3 |
5,9 |
2,4 |
6,0 |
Rasv |
% |
3,8 |
5,8 |
1,8 |
7,5 |
Laktoos |
% |
4,7 |
5,3 |
7,0 |
4,3 |
Kaltsium |
g/kg |
1,3 |
2,1 |
0,4 |
2,0 |
Fosfor |
g/kg |
0,9 |
1,5 |
0,4 |
1,5 |
Energia |
MJ/kg |
3,14 |
4,6 |
2,5 |
4,6 |