Kalast saadavad söödad

 
 
Toidukala kõrval saadakse merest hulgaliselt ka praakkala, mida kasutatakse loomasöödaks. Söödaks lähevad ka kala töötlemisel saadavad kalarapped (pead, sisikonnad, uimed, luud). Värsket kala söödetakse loomadele harva. Inimtoiduks sobimatust kalast, samuti kalatööstuse jääkidest valmistatakse kalajahu.
 
Kalajahu koostis ja väärtus sõltub toormaterjalist. Kalajahu on väga proteiinirikas (kuivaines 60…70%) sööt ning selle proteiin on täisväärtuslik. Kalajahu söödetakse nii proteiini kui ka kriitiliste aminohapete tarbe katmiseks sigadele, lindudele ja karusloomadele. Kala ja kalajäätmed sisaldavad peaaegu kõiki organismile vajalikke vitamiine, eriti B-rühma vitamiine (tervetes kalades on ka A- ja D-vitamiini). Rikkad on kalasaadused ka mineraalelementide sisalduse poolest, eriti palju on kaltsiumi ja fosforit. Kalajahu ühes kilogrammis kuivaines võib leiduda, sõltuvalt materjalist, kaltsiumi 50…60 g, fosforit 25…35 g. Rasva võib kalajahu kuivaines olla kuni 12%. Suure rasvasisaldusega kalajahu sigadele söötes tuleb olla ettevaatlik, sest see jätab lihale ebameeldiva lõhna ning muudab peki pehmeks ja kollaseks.

Metaboliseeruva energia sisaldus sõltub rasvasisaldusest. Rasvavaene kala- ja kalajäätmejahu kuivaine annab sigadele söötes metaboliseeruvat energiat 14…15 MJ/kg, rasvarikas 17…17,5 MJ/kg.

Kalajahu