Lõss
Lõss (kooritud
piim) saadakse, kui täispiimast eraldatakse rasva. Koos rasvaga
võetakse ära ka rasvaslahustuvad vitamiinid (A, D, E, K). Vitamiinidest
on lõssis veeslahustuvad B-rühma vitamiinid. Valk ja suhkur tulevad
täispiimast lõssi täielikult üle, ka põhiosa piima mineraalsooladest
jääb lõssi hulka.
Lõssi
kuivainesisaldus on väike (8…9%), kuid kuivaine on proteiinirikas
(36…37%). Lõssi valk on rikas kriitiliste aminohapete sisalduse
poolest. Lõss piimakombinaatides kuivatatakse ja saadakse lõssipulber,
mida on kerge säilitada.
Lõssipulbrit
kasutatakse täispiimaasendajate ja ka noorloomadele mõeldud
segajõusöötade (prestarter- ja startersöödade) tootmiseks. Üks
kilogramm lõssipulbrit annab vasikatele sööte 14,6 MJ, sigadele söötes
16,4 MJ metaboliseeruvat energiat.
Lõssipulber