Lõss

 
 
Lõss (kooritud piim) saadakse, kui täispiimast eraldatakse rasva. Koos rasvaga võetakse ära ka rasvaslahustuvad vitamiinid (A, D, E, K). Vitamiinidest on lõssis veeslahustuvad B-rühma vitamiinid. Valk ja suhkur tulevad täispiimast lõssi täielikult üle, ka põhiosa piima mineraalsooladest jääb lõssi hulka.
 
Lõssi kuivainesisaldus on väike (8…9%), kuid kuivaine on proteiinirikas (36…37%). Lõssi valk on rikas kriitiliste aminohapete sisalduse poolest. Lõss piimakombinaatides kuivatatakse ja saadakse lõssipulber, mida on kerge säilitada.
 
Lõssipulbrit kasutatakse täispiimaasendajate ja ka noorloomadele mõeldud segajõusöötade (prestarter- ja startersöödade) tootmiseks. Üks kilogramm lõssipulbrit annab vasikatele sööte 14,6 MJ, sigadele söötes 16,4 MJ metaboliseeruvat energiat.

Lõssipulber