Suhkrupeedi difusioonilõigud
Suhkrupeedilõigud on
suhkrupeedi töötlemise kõrvalsaadus. Suhkrutööstuses difundeeritakse
pestud ja liistakuteks lõigatud suhkrupeetidest mahl välja.
Järelejäänud lõigud sisaldavad 12…15% kuivainet.
Riknemise vältimiseks
lõike kuivatatakse, saadakse suhkrupeedikuivlõigud. Need on märksa
kõrgema toiteväärtusega kui värsked suhkrupeedilõigud.
Kuivlõigud sisaldavad keskmiselt 10…11% proteiini, ligi 20% toorkiudu. Veidi üle 60% kuivainest moodustavad lämmastikuvabad ekstraktiivained: suhkrud ja pektiinained, rohkesti on ka kaltsiumi (kuivaines 8…9 g/kg). Ühest kilogrammist kuivlõikudest saavad veised 11 MJ metaboliseeruvat energiat.
Suhkrupeedi kuivlõigud
Granuleeritud suhkrupeedi kuivlõigud