Suhkrupeedi difusioonilõigud

 
 
Suhkrupeedilõigud on suhkrupeedi töötlemise kõrvalsaadus. Suhkrutööstuses difundeeritakse pestud ja liistakuteks lõigatud suhkrupeetidest mahl välja. Järelejäänud lõigud sisaldavad 12…15% kuivainet.
Riknemise vältimiseks lõike kuivatatakse, saadakse suhkrupeedikuivlõigud. Need on märksa kõrgema toiteväärtusega kui värsked suhkrupeedilõigud.

Kuivlõigud sisaldavad keskmiselt 10…11% proteiini, ligi 20% toorkiudu. Veidi üle 60% kuivainest moodustavad lämmastikuvabad ekstraktiivained: suhkrud ja pektiinained, rohkesti on ka kaltsiumi (kuivaines 8…9 g/kg). Ühest kilogrammist kuivlõikudest saavad veised 11 MJ metaboliseeruvat energiat.

Suhkrupeedi kuivlõigud

Granuleeritud suhkrupeedi kuivlõigud