Melass

 
 
Melass ehk söödasiirup on suhkrutööstuse kõrvalsaadus, mis jääb järele kui suhkrupeedimahlast suhkur välja kristalliseeritakse. On tumepruuni värvusega, mõrkjasmagusa maitsega, omapärase lõhnaga veniv vedelik. Melassis on 70…75% kuivainet, millest kaks kolmandikku moodustab sahharoos. Proteiini on temas vähe (kuivaines 10…13%) ja see on enamikus mittevalguline (betaiin ja teised amiidid). Üks kilogramm kuivainet annab 12…13 MJ metaboliseeruvat energiat.

Melass on maitsev sööt. Söödetakse teda eeskätt suuretoodangulistele lehmadele. Lehm saab melassis sisalduvate suhkrute kääritamisel vatsas tekkinud lenduvaid rasvhappeid kasutada energiabilansi tasakaalustamiseks negatiivse energiabilansi perioodil, propioonhapet aga vahetult glükoosi sünteesiks.
Kleepuvuse tõttu sobib melass sideaineks söötade granuleerimisel.

Melass

http://veganhacker.com/archives/53