Melass
Melass ehk söödasiirup
on suhkrutööstuse kõrvalsaadus, mis jääb järele kui suhkrupeedimahlast
suhkur välja kristalliseeritakse. On tumepruuni värvusega,
mõrkjasmagusa maitsega, omapärase lõhnaga veniv vedelik. Melassis on
70…75% kuivainet, millest kaks kolmandikku moodustab sahharoos.
Proteiini on temas vähe (kuivaines 10…13%) ja see on enamikus
mittevalguline (betaiin ja teised amiidid). Üks kilogramm kuivainet
annab 12…13 MJ metaboliseeruvat energiat.
Melass on maitsev sööt. Söödetakse teda eeskätt suuretoodangulistele lehmadele. Lehm saab melassis sisalduvate suhkrute kääritamisel vatsas tekkinud lenduvaid rasvhappeid kasutada energiabilansi tasakaalustamiseks negatiivse energiabilansi perioodil, propioonhapet aga vahetult glükoosi sünteesiks.
Melass
http://veganhacker.com/archives/53