Põldhein

 
Põldhein on tavaliselt põllu külvikorras kasvavate ristiku ja kõrreliste segust saadav hein. Põldheina kamaras on esimesel kasutusaastal ülekaalus ristik, teisel ja kolmandal aastal hakkab ristiku osatähtsus vähenema ja ülekaalu saavutavad kõrrelised.
 
Heina kuivaine toiteväärtus on enamasti väiksem kui silol, kuna heina tegemiseks peavad heintaimed olema hilisemas arengufaasis. Põldheina toiteväärtus sõltub ristiku ja timuti vahekorrast. Ristikurikka põldheina (75% ristikut) kuivaines on, olenevalt arengufaasist, 13…14% proteiini ja rohkesti kaltsiumi (10…11 g/kg), ristikuvaese põldheina (25% ristikut) kuivaine sisaldab 8…10% proteiini ja 6…7 g/kg kaltsiumi. Fosforit on põldheinas vähe – kuivaines 2…3 g/kg. Metaboliseeruvat energiat annab 1 kg kuivainet 8...9 MJ, loomise algul koristatud hein kuni 10 MJ.
 
Haljassöödaga ja siloga võrreldes sisaldab hein toorkiudu tunduvalt rohkem – 30…35%. Kõrreliste heina (timuthein, kerahein, raihein) kuivaines on proteiini keskmiselt 9…12%, metaboliseeruvat energiat 8…9 MJ/kg. Kaltsiumi on kuivaines 4,5…5 ja fosforit 2…3 g/kg.
 
Liblikõieliste hein sisaldab rohkem proteiini ja kaltsiumi kui kõrrelise hein. Ristikheina kuivaines on, olenevalt arengufaasist, 13…15% proteiini, lutsernheinas veelgi rohkem – 15…18%, kaltsiumisisaldus on vastavalt – 13…15 ja 16…17 g/kg, fosforit 2,5…3 g/kg.

Timuthein

http://www.hay-net.com/timothy.htm