Haljassöödad

 
Haljassöödad jagunevad:
  • karjamaarohi,
  • põllult saadavad haljassöödad.

Karjamaarohi on kultuur- või looduslikult karjamaalt saadav suvine rohusööt. Põllult saadavad haljassöödad on kevadel külvatud ning suvel või sügisesel siirdeperioodil söödetavad rohusöödad.
 
Haljassöötade keemiline koostis ja toiteväärtus sõltub taimede kasvufaasist. Üldiselt on nad on vesised söödad (kuivainet 15…25%), kuid kuivaine on kõrge bioloogilise väärtusega. Noor rohi on proteiini-, vitamiinide ja mineraalelementide rikas ning on hästi söödav ja kergesti seeduv. Sõltuvalt haljassööda liigist võib kuivaines proteiini olla 15…22% (kõrrelistes vähem, liblikõielistes rohkem). Noores rohus olev proteiin on hea aminohappelise koostisega, seal on rohkesti ka kergesti seeduvaid süsivesikuid.
 
Haljassöötade toiteväärtuse oluliseks näitajaks on toorkiusisaldus. Noore rohu kuivaines on toorkiudu 20…25%, ülekasvanud rohus aga kuni 30%. Haljassöötades, eriti liblikõielistes on rohkesti kaltsiumi (kõrreliste kuivaines 7…8 g/kg, liblikõielistes 16…17 g/kg), kaaliumi (kuivaines ~30 g/kg). Fosforit on haljassöötade kuivaines 3…4 g/kg. Vähe on haljassöötades naatriumi (kuivaines 0,5…0,6 g/kg).
 
Taimede vananedes rakukestad puituvad, tõuseb rohu kuivaine toorkiusisaldus, energia-, proteiini- ja vitamiinide sisaldus aga väheneb. Taimed muutuvad kuivainerikkamaks. Selline rohi on madalama toiteväärtusega ning loomad söövad sellist rohtu vähem. Tähtis ongi haljassöötade õige kasutusaja määramine, mil rohi on kõige väärtuslikum ja kõige paremini söödav. Haljassööda kuivaine peaks sisaldama proteiini vähemalt 14%, toorkiudu mitte rohkem kui 25% ja metaboliseeruvat energiat mitte vähem kui 10…11 MJ/kg.