Ensüümpreparaadid
Ensüüme on looduses väga palju. Kokku arvatakse
olevat üle 700 erineva nimetuse. Sööda toitainete täielikumaks
seedimiseks ja omastamiseks toodetakse nn. eksogeenseid
ensüümipreparaate, mis lõhustavad seedekanalis sööda toitaineid samuti
kui organismi enda ensüümid. Ensüümi- ehk fermentpreparaadid on mõeldud
seedeprotsesside tugevdamiseks ja kiirendamiseks. Söötadesse lisatavaid
eksogeenseid ensüümipreparaate saadakse peamiselt hallitusseente või
muude mikroorganismide kaasabil. Neid preparaate nimetatakse ensüüme
produtseerivate mikroobide ladinakeelse nimetuse järgi – avamoriin,
orisiin, nigriin jt. Keemiliselt ehituselt kujutavad nad endast valke,
millel on katalüütiline aktiivsus s.t nad kiirendavad teatud ainete või
ühendite lõhustamist. Nad on spetsiifilise toimega s.t iga ensüüm
avaldab toimet teatud kindlale ainele või ühendile. Süsivesikuid
lõhustavad ensüümipreparaadid on:
- amülolüütilised,
- pektolüütilised,
- tsellulolüütilised,
- maltaasi sisaldavad,
- hemitsellulaasi sisaldavad,
- pektinaasi ja pektiintranseliminaasi sisaldavad.
Lisaks nendele leiavad kasutamist ka proteolüütilised ja lipolüütilised
ensüümipreparaadid. Eksogeenseid ensüümipreparaate kasutatakse väga
väikestes kogustes. Neid lisatakse segajõusöötadele või täiendsegudele.