Ensüümpreparaadid

 
 
Ensüüme on looduses väga palju. Kokku arvatakse olevat üle 700 erineva nimetuse. Sööda toitainete täielikumaks seedimiseks ja omastamiseks toodetakse nn. eksogeenseid ensüümipreparaate, mis lõhustavad seedekanalis sööda toitaineid samuti kui organismi enda ensüümid. Ensüümi- ehk fermentpreparaadid on mõeldud seedeprotsesside tugevdamiseks ja kiirendamiseks. Söötadesse lisatavaid eksogeenseid ensüümipreparaate saadakse peamiselt hallitusseente või muude mikroorganismide kaasabil. Neid preparaate nimetatakse ensüüme produtseerivate mikroobide ladinakeelse nimetuse järgi – avamoriin, orisiin, nigriin jt. Keemiliselt ehituselt kujutavad nad endast valke, millel on katalüütiline aktiivsus s.t nad kiirendavad teatud ainete või ühendite lõhustamist. Nad on spetsiifilise toimega s.t iga ensüüm avaldab toimet teatud kindlale ainele või ühendile. Süsivesikuid lõhustavad ensüümipreparaadid on:
  • amülolüütilised,
  • pektolüütilised,
  • tsellulolüütilised,
  • maltaasi sisaldavad,
  • hemitsellulaasi sisaldavad,
  • pektinaasi ja pektiintranseliminaasi sisaldavad.

Lisaks nendele leiavad kasutamist ka proteolüütilised ja lipolüütilised ensüümipreparaadid. Eksogeenseid ensüümipreparaate kasutatakse väga väikestes kogustes. Neid lisatakse segajõusöötadele või täiendsegudele.