Antioksüdandid

 
 
Rasvlahustuvad vitamiinid (A, D, E, K), karotiin, küllastumata rasvhapped ja mitmed aminohapped lagunevad vaba hapniku ja valguse toimel, eriti aga orgaaniliste ja anorgaaniliste katalüsaatorite (koobalti, vase, raua, jt. mikroelementide soolade) manulusel kiiresti. Tekkinud laguproduktid mõjuvad loomaorganismile depresseerivalt ja võivad esile kutsuda mürgitusi. Oksüdatsiooni vältimiseks lisatakse söötadele antioksüdante, mille molekulid moodustavad aktiivsete radikaalidega ühinedes väheaktiivseid radikaale ning oksüdatsioon kas lakkab või aeglustub.

Antioksüdatiivseid aineid on palju, osa neist looduslikud, teised sünteetilised ühendid. Looduslikud antioksüdandid on looma ja taimerakkudes leiduvad tokoferoolid, letsitiin, gossüpol jpt. Neid esineb puhastamata rasvades, maisi- ja sojajahus ning srottides. Sünteetilistest võiks nimetada butüüloksütoluool ehk ionool, butüüloksüantisool, diludiin, santokviin jt. Antioküdantide toime oleneb nende struktuurist, doosist tingimustest milles säilitatakse söötasid. (temperatuur, niiskus, hapniku juurdepääs, mikroelementide soolade olemasolu jne.).