Söödarasv

 
 
Loomadele saab sööta nii taimse kui ka loomse päritoluga rasvu. Rasv on väga energiarikas sööt (kuivaines 25…30 MJ metaboliseeruvat energiat), mida söödetakse suuretoodangulistele lehmadele laktatsiooni algul.
 
Rasvaga on võimalik söödaratsiooni energiakontsentratsiooni tõsta 12…12,5 MJ-ni. Rasvade söötmisel mäletsejalistele tuleb arvestada, et rohke küllastumata rasvhapete söötmine (õlitaimede seemnetes ja kookides olev rasv) pärsib mäletsejalistel vatsas toimuvaid fermentatsiooniprotsesse, mistõttu väheneb raku kestaainete seede. Veistele lisasöödana kasutatavad taimsed rasvad muudetakse tööstuslikult vatsamikroobidele kahjutuks. Üks võimalus selleks on küllastumata rasvhapped muutmine küllastunud rasvhapeteks (hüdrogeenimine). Veel kasutatakse rasvhapete separeerimist ja rasvade (triglütseriidide) muutmist mingiks vatsas lõhustumatuks kompleksiks (tavaliselt kaltsiumseebiks ehk kaitstud rasvaks). Ratsiooni energiasisalduse suurendamise eesmärgil on söödetud lehmadele negatiivse energiabilansi perioodil (laktatsiooni kahel esimesel kuul) maksimaalselt 0,5 kg kaitsmata ja lisaks veel 0,5 kg kaitstud rasva. Vasikate täispiimaasendaja valmistamisel kasutatakse nii loomset kui taimset rasva. 

Söödarasv