Kartul

 
 
Kartul on vesine sööt, temas on 18…26% kuivainet. Kartuli põhitoitaineks on tärklises, mis moodustab kuivainest 63…78%. Peale selle on kartulis veel teisi süsivesikuid: tselluloosi, hemitselluloosi, pektiinaineid ja suhkruid.
 
Tärklis on loomadele energiaallikaks kui ka lähtematerjaliks keharasva moodustamisel. Proteiini on kartulis vähe (9% kuivaines), kuid kartulis leiduv peamine valk – tuberiin on kõrge bioloogilise väärtusega. Vähe on kartulis rasva (tabeli andmetel 0,7% kuivaines), toorkiudu (3,5% kuivaines) ja mineraalelemente (toortuhka 5,5% kuivaines), viimastest on ülekaalus kaalium (K 22, Ca 0,7 ja P 2,5 g/kg kuivaines) Kartul on suhteliselt energiarikas sööt. Üks kilogramm kuivainet annab veistele söötes 13 MJ, aurutatud kartul sigadele söötes 15,6 MJ metaboliseeruvat energiat. Sügisel on kartuli mugulates palju ka C-vitamiini, kevadeks on sellest järel vaid pool või üks kolmandik. Kartul sisaldab glükoalkaloidi – solaniini, mis suurel hulgal antuna põhjustab raskekujulisi seedeelundite haigusi ja närvisüsteemi häireid. Tervetes normaalsetes mugulates on seda väga vähe (mitte üle 0,01%). Rohkem on solaniini kartuli koortes, õige palju idudes ja päikese käes roheliseks muutunud mugulates. Keetmisel solaniin lahustub vees.